top of page
  • Writer's pictureAino Kettunen

Oman koiran liikkeen havainnoiminen - Miksi ja miten?A dog running up a snowy hill next to a snowy tree

Koska eläimet eivät voi puhua ja sanoin kertoa meille, kun jokin on huonosti, joudumme turvautumaan muihin keinoihin sen selvittämiseksi. Oman koiran liikkeen havainnoiminen ja seuraaminen on ehkä helpoin tapa pysyä perillä sen hyvinvoinnista ja hoidon tarpeesta. Tunnet itse lemmikkisi parhaiten ja vietät sen kanssa enemmän aikaa kuin kukaan muu, joten siksi onkin hyvä tietoisesti kiinnittää huomiota sen jokapäiväisiin toimiin. Miltä liike näyttää lenkillä? Entä sisällä? Onko jokin muuttunut? Jotkut asiat huomaa helpommin kuin toiset ja silmä saattaa tarvita harjaantumista pienempien muutosten huomaamiseen. Toisinaan oman koiran liikkeelle saatta myös niin sanotusti sokeutua ja pitkään jatkuneet epänormaalit liikkeet alkavat tuntua tavalliselta tai sille koiralle kuuluvalta tavalta. Siksi on aika ajoin hyvä pyytää myös jonkun toisen mielipidettä, vaikkei itse olisikaan huomannut mitään erityistä.


Videoiden kuvaaminen auttaa hahmottamisessa. Videoita on myös helppo hidastaa ja niihin voi palata myöhemmin. Tässä videossa etu- ja takatassut kulkevat lievästi eri linjoissa.
Mitä liikkeestä pitäisi sitten etsiä? Joitain asioita joihin kiinnittää huomiota ovat esimerkiksi liikkeiden suoruus, eri askellajien sujuvuus, venyttely ja halukkuus siihen, hypyt sekä kehon tasapuolinen käyttö. Näitä miettiessäsi voit kysyä itseltäsi seuraavia kysymyksiä:


  • Kulkeeko koirasi lenkillä etu- ja takapää eri linjassa?

  • Vaikuttaako koirasi välttelevän jotain askellajia eli esimerkiksi ravaako se mieluummin kovassakin vauhdissa laukkaan vaihtamisen sijaan?

  • Venytteleekö koirasi päivittäin moni- ja tasapuolisesti?

  • Hyppääkö koirasi esimerkiksi sänkyyn, sohvalle tai autoon miettimättä sitä hartaasti?

  • Istuuko koirasi aina tai usein esimerkiksi toisen jalkansa päällä tai makaa vain toisella kyljellään?


(Myös kissojen kohdalla on hyvä pitää liikkeen tarkkailu mielessä)Jos huomaat lemmikkisi liikkeessä jotain, joka herättää huolesi tai mietityttää muuten, ota yhteyttä. Katsotaan yhdessä mitä asialle voi tehdä!

6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page