top of page
  • Writer's pictureAino Kettunen

Mitä tehdä kylmällä lenkkeilyn sijaan?

Kylmät säät ovat vaikeita monille koirille, kun vilu tulee nopeasti jopa paksujen vaatteiden kanssa. On myös joitain, jotka eivät viihdy puettuina. Kovilla pakkasilla lenkit voivat siis jäädä lyhyiksi. Ylijääneelle energialle olisi hyvä keksiä jokin muu tapa päästä ulos, että koiran mieliala säilyy hyvänä ja arki toimii. Onneksi on muutamia asioita, joita voi tehdä sisällä lämpimässä.


A dog running on a agility course

Harrastukset

Koirien kanssa on lukuisia harrastusmahdollisuuksia. Mahdollisuuksia on niin paljon, että ainakin melkein kaikille löytyy jotain sopivaa. Hyvää kuntoa ja paljon aikaa vaativat lajit, kuten agility, ovat joillekin liikaa, mutta jotkut harrastukset voivat olla vain hauskaa puuhastelua yhdessä koiran kanssa. Monissa harrastuksissa kohtaa muita koiria, mutta jos se tuottaa vaikeuksia, on myös vaihtoehtoja joissa pääsee pysyttelemään omassa rauhassa. Tutki mahdollisuuksia lähelläsi ja kokeile rohkeasti kiinnostavia lajeja. Muista ottaa myös huomioon, mistä koirasi voisi pitää ja mikä voisi sopia sille rakenteen ja rodun puolesta.


Joitain ideoita inspiroimaan

  • Koirauinti

  • Nenätyöskentely

  • Hoopers

  • Koiratanssi


Älypelit

Aivojen aktivoiminen on loistava tapa kuluttaa energiaa. Nykyään on tarjolla paljon erilaisia hauskoja koirien älynystyröitä aktivoivia pelejä. Vaikeustasojakin on monia, joten kokemattomista konkareihin voivat löytää sopivaa haastetta. Se sopii kiireisemmällekin omistajalle hyvin, koska älypelin valmisteleminen ei vaadi omistajalta juurikaan vaivaa tai aikaa.


A dog doing a brain game


Budjettiystävällinen ratkaisu on askarella aktivointilelu itse kotoa löytyvistä materiaaleista. Netistä löytää paljon hauskoja diy-älypeli ideoita. Itse olen esimerkiksi kokeillut askarrella vessapaperirullan hylsystä pallon, jonka sisällä on herkkuja. Hylsy leikattiin renkaiksi, ja pujottamalla muutaman sisäkkäin muodostui pallo. Mitä enemmän renkaita käyttää, sitä tiiviimpi pallosta tulee ja sitä vaikeampaa herkut on sieltä saada. Koirallani ei sen kanssa kauaa mennyt, mutta kissani ei edes tajunnut ideaa.


Temppujen harjoittelu

Uuden opetteleminen tekee hyvää kaikille. Mikä parasta, kotona harjoitteleminen ei maksa mitään ja sitä voi tehdä milloin vain. Koirat rakastavat työskentelyä ja yhdessä tekeminen myös parantaa omistajan ja lemmikin suhdetta. Toiset oppivat nopeammin kuin toiset, mutta kaikki koirat voivat oppia uusia asioita iästä tai rodusta riippumatta. Kouluttajan pitää vain olla kärsivällinen, yhdenmukainen ja löytää koiraa kiinnostava palkka. Koiran kouluttaminen on taitolaji ja siinä voi kehittyä. Ei siis kannata luovuttaa, vaikka alkuun tuntuisikin, ettei edistystä tapahdu niin nopeasti kuin toivoisi. Kotona temppuja harjoitellessa pääasia on kuitenkin ajan viettäminen yhdessä koiran kanssa, joten sitä ei tarvitse ottaa liian tosissaan. Myös temppujen harjoittelemiseen voi löytää inspiraatiota netistä. Jos on innokas kouluttaja, voi olla vaikea keksiä mitä enää koiralleen opettaisi. Googlailemalla löytää varmasti hyviä ideoita ja ohjeita sellaisten juttujen opettamiseen, mitä ei itse olisi tullut ajatelleeksikaan.
3 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page