top of page
  • Writer's pictureAino Kettunen

Aran koiran hieronta

Aroille koirille uudet tilanteet ovat usein stressaavia ja niihin tottuminen voi olla vaikeampaa, kun rohkeammille lajitovereille. Hierontaankin tullessa saatetaan siis totutteluun tarvita jonkin verran aikaa. Hierontatilanteessa on monta tekijää, jotka voivat alkuun jännittää; uusi ihminen koskettamassa, uusi tapa koskettaa, mahdolliset kivut ja vastaanotolle tullessa myös uusi paikka. Vaikka koirasi olisikin stressaaja, se ei todellakaan tarkoita ettei sitä kannattaisi tuoda hoitoon. Oikeastaan jopa päinvastoin. Arka koira kokee arjessa varmasti rohkeampia enemmän stressaavia tilanteita ja stressi on yksi faskiajumeja muodostava tekijä. Säännöllinen hoito varsinkin totuttelun jälkeen tarjoaa koiralle rentoutumishetken ja parhaimmillaan parantaa koiran mielialaa, tasapainottaa elimistöä ja rauhoittaa arkea.Tutustumiskäynti

Tarjoan tunnin kestävien hieronta-aikojen lisäksi tutustumiskäyntejä, joissa tarkoituksena on tutustuttaa juurikin arkoja koiria tai pentuja hierontaan. Tutustumiskäyntiin varaan aikaa puoli tuntia, mutta katson aina tilannekohtiasesti, kuinka pitkään koira jaksaa olla hoitotilanteessa. Tavoitteenani on aina, että kokemus olisi positiivinen tai aivan vähintään neutraali. Alkuun koiran mielialan mukaan käytetään aikaa ilman kosketusta tutustumiseen ja sitten sen ollessa mahdollista, aloitetaan kosketukseen totuttelu. Pyrin tilanteessa lukemaan koiran kehonkieltä ja arvioimaan, missä kohti olisi hyvä lopettaa, jottei jaksaminen lopu kesken ja kokemus muutu ikäväksi. Tähän mennessä vielä ei ole tullut vastaan yhtäkään koiraa, jota en olisi lainkaan päässyt hoitamaan. Olen saanut asiakkailta kiitosta rauhallisuudestani ja usein seuraavalla kerralla koira on iloisena ottanut vastaan, vaikka jännitys ei olisikaan täysin hellittänyt.


Koiralle sopiva palkka tai tekeminen

Erityisesti aran koiran kanssa kannattaa hierontaan tullessa ottaa mukaan sille mieluisia asioita. Ne voivat vaihdella koirasta riippuen, mutta monesti hyvin maistuvat herkut auttavat paljon. Jopa parempi vaihtoehto usein on kaikenlaiset puruluut ja jäädytetyt kongit yms., koska niihin koira voi keskittyä pidemmän aikaa, maha ei täyty yhtä nopeasti eikä omistajan tarvitse olla aktiivisesti herkuttamassa. Jollekin koiralle voi toimia myös jonkun tärkeän lelun mukaan ottaminen, mutta on hyvä pitää mielessä, että hieronnassa olisi tarkoitus rentoutua eikä aktivoitua ja leikkiä. Hierontaan totutellesakaan ei siis kannata antaa koiralle kuvaa, että hierojan kanssa leikitään ja riehutaan, vaikka se tutustumiseen yleensä olisikin toimiva tapa. Sopivia leluja on siis lähinnä sellaiset, joita koira tykkää rennosti pureskella tai pitää suussaan.


Kärsivällisyys

Ehkä kaikista tärkein asia onnistuneen lopputuloksen kannalta on kärsivällisyys. Jos koiralla on ongelmia ja kipuja, on usein vaikeaa malttaa ja edetä hoidon kanssa hitaasti. Kaikkihan varmasti haluaisivat nähdä lemmikkinsä voivan paremmin mahdollisimman nopeasti. Siihen toki tähdätään, mutta hieronnasta ei kuitenkaan ole juuri hyötyä, mikäli koira ei pääse sen aikana lainkaan rentoutumaan. Siksi on hyvin tärkeää, että hoidossa edetään koiran ehdoilla. Ensimäisellä kerralla ei välttämättä päästä edistämään koiran tilaa juurikaan, mutta valitettavasti ei ole oikotietä onneen. Joidenkin koirien kanssa tarvitaan useita kertoja, ennen kuin ne uskaltavat todella rentoutua. Me ihmiset toivomme toisinaan näkevämme muutoksia ja tuloksia silmänräpäyksessä, mutta usein edistys tapahtuu vähitellen. On toki mahdollista, että vastoin kaikkia odotuksia koira köllöttellee hoidettavana rauhassa kyljellään jo ensimmäisellä kerralla ja voinnissa näkyy selkeitä muutoksia sen jälkeen, mutta ei pidä pettyä ja luovuttaa vaikkei niin kävisikään. Kun odotukset pitää kohtuullisina, on myös helpompaa pysyä itse rauhallisena hoitotilanteessa.


Muista myös, ettei minulla ole mitään odotuksia sen suhteen, miten koirasi käyttäytyy hieronnassa. Sinun ei tarvitse hävetä, vaikkei se pysyisi paikallaan, olisi hiljaa tai keksisi ihan mitä muuta tahansa. Hieronnassa käy kaikenlaisia koiria ja kaikki ovat tervetulleita. Kuitenkin, jos koiralla on taipumusta purra, niin suosittelen totuttamaan sen kuonokoppaan ja tulemaan sen kanssa hierontaan. Kaikki voivat olla rennommin, kun tiedetään, että vahinkojen sattuminen on epätodennäköistä.


30 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page